Ny trendprognos: ”Vi kommer äta mer vegetariskt”

Foto: Public Domain

Christina Cheng från varumärkesbyrån Cheng/Alert menar att köttrenden nu är över. I DN menar hon att det i höst kommer dyka upp mer och mer vegetariskt på menyn, och det är inte bara för vegetarianerna.

Två nya restauranger med inriktning på vegetarisk mat (Indian garden och Gro) har nyligen öppnat i Stockholm. Kockarnas attityd verkar också förändras. Rene Redzepi, michelinbelönad kock på Noma i Köpenhamn, sa nyligen att om han skulle vara tvungen att välja skulle han välja växtriket framför djurriket.

Hälsoaspekten är inte irrelevant i den nya trendspaningen. Brittisk forskning publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition visar att vegetarianer löper 32% mindre risk att dö av eller behöva få sjukhusvård för hjärtsjukdomar. Och idag äter vi mycket kött. Det finns självklart skalor inom både växt- och djurriket. Det finns miljömässigt bättre och sämre alternativ inom båda kategorierna.

Sammanfattning växthusgaser/kg produkt

  • Bär, grönsaker och potatis – 0,2 kg
  • Torra bönor – 0,7 kg varav soja – 1  kg
  • Fisk – 1,5-4,5 kg
  • Kyckling – 2-4 kg
  • Quorn – 2-7 kg
  • Griskött – 5 kg
  • Nötkött – 15-25 kg
 • Ur klimatsynpunkt är grönsaker såsom rotfrukter, vitkål och broccoli bättre är tomat, gurka och sallad.
 • Torkade baljväxter har låg klimatpåverkan och innehåller mycket proteiner och mineraler vilket gör dem till ett utmärkt substitut för kött.
 • Varor odlade i kallare klimat och i växthus kräver mindre bekämpningsmedel än produkter odlade i varmare klimat.
 • Substitut som quorn och soja är inte helt problemfria. Andra torkade baljväxter och certifierade produkter är att föredra.

Fortsatt läsning

Receptsidor

Miljö online2

Liknande artiklar