Obama besöker KTH för att lära sig mer om förnybar energi

Foto: Pete Souza, Official White House Photo

Fokus blir på svenska innovationer.

I nästa vecka kommer Barack Obama att göra ett kortare stopp på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. I ett pressmeddelande från KTH framgår att besöket kommer att vara cirka en halvtimme på onsdageftermiddagen. Programmet sägs ännu inte vara klart, men presidenten ska tidigare ha visat intresse för den forskning på KTH som rör solceller och bränsleceller.

KTH:s rektor Peter Gudmundson, som är den som ska visa presidenten runt, förklarar i pressmeddelandet varför forskning inom just förnybar energi är så viktigt:

– Det är en forskning för framtiden, som på sikt kan bli avgörande för oss alla, säger han.

Även klimatpolitik kommer bli en punkt under Obamas besök. I en kommentar på regeringens hemsida säger statsminister Fredrik Reinfeldt så här om vad han hoppas att mötet ska ge:

– Både USA och EU och Sverige har ju nu sjunkande utsläpp av växthusgaser. Men världen saknar fortfarande det fullständiga svaret för att klara tvågradersmålet. Och där behöver vi en ny internationell överenskommelse för att trovärdiggöra det. Då är det naturligtvis väldigt viktigt att höra hur USA ser på det, som behöver minska ännu mer sina utsläpp, och hur vi ska binda in de växande världsekonomierna som numera har störst påverkan på klimatet.

Miljö online2

Liknande artiklar