Vargkommittén: Gör det enklare att skjuta varg

Foto: Johannes Jansson/norden.org

Regeringens vargkommitté presenterar idag sin utredning och ett av huvudförslagen blir att göra det enklare att jaga varg för att skydda boskap, det skriver Svt.

Vargkommittén som letts av moderaten och landshövdingen Peter Egard menar att varg bör få jagas redan vid det första angreppet på boskap, om inte vargen är genetiskt viktigt. Detta för att öka acceptansen på landsbygden, ett argument även som använts vid den starkt kritiserade årliga licensjakten, dock hittills utan större resultat. Utredningen vill även öka stödet till de som får sin boskap skadad.

Miljöorganisationerna som deltagit i kommittén är dock i huvudsak nöjda, främst eftersom att utredningen föreslår att licensjakt bara ska tillåtas när de svenska vargarna har nått gynnsam bevarandestatus. De är dock kritiska till att utredningen överlåter till politiker snarare än experter att definiera när gynnsam bevarandestatus har uppnåtts.

Idag finns det runt 400 vargar i Skandinavien, forskare menar att det skulle behövas åtminstone dubbelt gånger så många om stammen ska ha möjlighet att överleva på lång sikt. Miljöminister Lena Ek har dock velat ha ett tak på max 180 vargar i Sverige, i strid med experternas rekommendationer.

Miljö online2

Liknande artiklar