Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Bakom rökridåerna: Vilka är IPCC?

    Inom kort kommer FN:s vetenskapliga klimatpanel (IPCC) att presentera första delen av sin klimatrapport i Stockholm. Därmed väntas återigen attacker från klimatskeptikerna. Vilka är då IPCC som skeptikerna älskar att kritisera?

    IPCC bildades 1988 av FN:s miljöprogram (UNEP) och Meteorologiska världsorganisationen (WMO). Syftet var att tillhandahålla en tydlig vetenskaplig bild av kunskapsläget vad gäller klimatförändring och dess potentiella miljömässiga och socioekonomiska påverkan. Den senaste vetenskapliga, tekniska och socioekonomiska information som publiceras världen över och som är relevant för att förstå klimatförändring granskas.

    Trots att IPCC är det världsledande internationella organet när det gäller bedömning av klimatförändring, eller just därför har många skeptiker ifrågasatt dess trovärdighet. Värt att notera är att IPCC inte själv utför någon forskning. Inte heller övervakas några klimatrelaterade data. Istället bidrar tusentals forskare världen över till IPCC:s arbete på frivilligbasis. IPCC är ett mellanstatligt organ som är öppen för alla FN:s medlemsstater. Idag finns 195 medlemmar. Dessa är också delaktiga i granskningsprocessen och genom att godkänna klimatrapporterna erkänner stater rapporternas vetenskapliga innehåll.

    Snart presenterar alltså IPCC sin femte utvärdering av kunskapsläget om klimatets förändring (Assessment Report, AR5). Därmed förutspås nya attacker på klimatvetenskapen och av den anledningen publicerade Greenpeace nyligen rapporten Dealing in Doubt. Man drar bland annat parallellen till tobaksindustrins mantra: ”tvivel är vår produkt”. Rapporten beskriver organiserade attacker på klimatvetenskapen, forskare och institutioner såsom IPCC som pågått i över 20 år. Läsvärt för alla som är intresserade av klimatförnekarna samt deras knep och rökridåer!

     

    AR5: Arbetet med att ta fram AR5 har pågått sedan 2009 och har engagerat över 830 författare från 85 länder. Den föregående utvärderingen utkom 2007 och AR5 kommer erbjuda en uppdatering vad gäller kunskapen om vetenskapliga, tekniska och socioekonomiska aspekter av klimatförändringen. AR5 kommer bestå av fyra rapporter: tre rapporter från olika arbetsgrupper (Working Group I, II och III) och en syntesrapport. Dessa kommer presenteras enligt följande schema under 2013 och 2014:

    WG I: The Physical Science Basis (23-26 september 2013, Stockholm, Sverige)

    WG II: Impacts, Adaptation and Vulnerability (25-29 mars 2014, Yokohama, Japan)

    WG III: Mitigation of Climate Change (7-11 april 2014, Berlin, Tyskland)

    AR5 Synthesis Report (SYR) (27-31 oktober 2014, Köpenhamn, Danmark)

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.