Greenpeaceaktivister riskerar 15 års fängelse

Foto: http://www.flickr.com/photos/usgeologicalsurvey/

Samtliga 30 aktivister som befann sig på fartyget Actic Sunrise kommer att åtalas som pirater, antyder ryska myndigheter. UD har försökt få information om den svenska medborgare som befann sig ombord på fartyget, men utan resultat.

Rysslands president, Vladimir Putin, har uttalat sig dubbeltydigt om målet. Enligt Svenska Dagbladet menar presidenten att ”aktivisterna inte är några pirater”. Brittiska The Guardian uppger att Putin försöker skylla ifrån sig genom att hänvisa till de blodiga dödskjutningarna i en galleria i Kenya i måndags:

– Vi visste inte vilka som försökte överta plattformen maskerade till Greenpeace. Med tanke på händelserna i Kenya kan allt hända, hävdade Putin under ett möte om marknadsutvecklingen i Arktis.

De 30 aktivisterna blev bordade på internationellt vatten, en handling som Greenpeace menar är olaglig. Aktivisterna protesterade mot det ryska företaget Gazproms förberedelser för oljeborrning i Arktis. Frågan om oljeborrning har väckt stort engagemang på grund av sin negativa miljöpåverkan. Arktis är en biologiskt känslig region, och dess isar är väldigt viktiga för jordens klimat.

Ryska myndigheter är tystlåtna kring vad som kommer att hända med de åtalade. Landet ser dock strängt på medborgerliga protester i allmänhet.

Miljö online2

Liknande artiklar