“Klimatpolitiken har varit i koma sedan Köpenhamn”

Foto: Christian Åslund, Greenpeace

Många hoppas att klimatfrågan kommer upp på den politiska dagordningen igen i och med den nya IPCC-rapporten som snart publiceras.

Om två veckor möts FN:s klimatpanel, IPCC, i Stockholm. Och nu börjar spekulationerna dra igång på allvar om vad vi har att vänta oss.

Det är i Münchenbryggeriet i Stockholm som de inblandade forskarna under några dagar möts tillsammans med klimatpanelens medlemsländer. De ska då gå igenom en sammanfattning av den nya utvärderingsrapportens första del, den del som handlar om den vetenskapliga grunden för klimatförändringarna.

Nyhetsbyrån Reuters har hört med Yvo de Boer om vad han har för förväntningar. de Boer, som tidigare var chef för det FN-sekretariat som ansvarar för de internationella klimatförhandlingarna, berättar för Reuters att han hoppas att IPCC:s arbete kan leda till att klimatförändringarna återigen ges en större politisk uppmärksamhet. Han säger:

– Climate politics has been in a coma since Copenhagen. I really hope the report can jolt us out of that coma.

Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, UNEP, en organisation som tillsammans med FN:s världsmeteorologiska organisation, WMO, var med och bildade klimatpanelen 1988, säger till Reuters att han inte tror rapporten som sådan kommer leda till några överraskningar om själva klimatförändringarna, utan snarare kommer skapa en diskussion om vad som händer om vi inte agerar och hur vi kan ta igen för redan förlorad tid.


Läs också: Här är SMB:s ABC till IPCC

Miljö online2

Liknande artiklar