Bottentrålning i skyddade områden kritiseras

Foto: Anders Hellberg

Enligt havsmiljöorganisationen Oceana är det som att ”tillåta okontrollerad skogsskövling inuti våra nationalparker på land”.

I förra veckan skrev Supermiljöbloggen om att skyddade marina områden endast täcker 2,8 procent av världens hav, samtidigt som målet är att nå upp till tio procent fram till år 2020.

Att mycket måste till för att det internationellt överenskomna målet ska nås står klart. Men ett ytterligare problem i sammanhanget är att många av de redan skyddade marina områdena faktiskt inte är särskilt skyddade, annat än på papper.

Havsmiljöorganisationen Oceana skriver i dag i ett pressmeddelande om en ny rapport från Kommissionen för skydd av Östersjöns marina miljö (Helcom). I rapporten, Overview of the status of the network of Baltic Sea marine protected areas (pdf), framgår att övergödning, föroreningar och kommersiellt fiske hotar många av de skyddade områdena i Östersjön. De två första hoten är visserligen inte alltid lätta att komma åt, men med fisket är det annorlunda enligt Oceana, eftersom regler och restriktioner snabbt skulle kunna ge positiva resultat.

–Det känns oerhört märkligt att till exempel bottentrålning är tillåtet inom en stor andel marina skyddsområden. Det är lite som att tillåta okontrollerad skogsskövling inuti våra nationalparker på land, säger Hanna Paulomäki, Oceanas Östersjöchef, i pressmeddelandet.

Oceana efterfrågar nu bland annat bättre förvaltningsplaner för de skyddade områdena. Man vill även se fler skyddsområden, inte minst i Sverige som med nuvarande sex procents skydd är sämst av Östersjöländerna.

Miljö online2

Liknande artiklar