Elvamiljonersstad i Kina lamslogs av smog

Foto: Greenpeace

Nu lovar landets miljödepartement krafttag för att minska luftföroreningarna.

I veckan har det på flera håll rapporterats om hur elvamiljonersstaden Harbin i norra Kina drabbats hårt av luftföroreningar och smog. Sveriges Radio skriver till exempel att sikten ska ha varit max femtio meter och på sina håll bara tio meter. Situationen ska ha varit så allvarlig att allt från grundskolor till flygplatsen i staden fick hålla stängt i början av veckan.

TT skriver på liknande sätt att bilister i staden inte kunnat se trafikljusen varför även trafiken stannade upp.

Problemet beror delvis på att stadens koleldade värmeanläggningar nu börjat köras för högtryck på grund av det kalla vädret. I kombination med avgaser från bilar, bussar och lastbilar så ska föroreningarna som värst ha varit 50 gånger mer än Världshälsoorganisationens rekommendationer, det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kinas miljödepartement har enligt Reuters nu beslutat att skicka ut team till de provinser och städer i landet som varje vinter brukar drabbas värst av luftföroreningarna. Detta för att följa upp så att regler faktiskt följs av fabriker och värmeanläggningar, men också, skriver nyhetsbyrån, för att se till så att de lokala myndigheterna gör sitt jobb.

Regional environment inspection teams who do not do their jobs properly will be prosecuted and the media will be used to name and shame the most egregious examples of pollution, the ministry added.

Miljö online2

Liknande artiklar