Miljöaktivister isolerade i extrem kyla – får stöd av världskändisar

Foto: Bob

Greenpeace uttrycker stark oro för hur de 28 aktivister och två journalister som sitter häktade i Ryssland blir behandlade. Vissa sitter i isoleringscell 23 timmar om dygnet, andra är utlämnade åt den arktiska kölden.

Aktivisterna, som ska åtalas som pirater, är utspridda över flera fängelser i väntan på rättegång. Fängelserna ligger i anknytning till hamnstaden Murmarsk i nord-västra Ryssland, i själva Arktis, rapporterar The Guardian.

Under helgen har manifestationer hållits över hela världen till stöd för aktivisterna. I London fick protesterna draghjälp av skådisen Jude Law och Blur-sångaren Damian Aldbarn, musikern Paul Simonon från The Clash och designern Vivienne Westwood. Law och Aldbarn är nära vänner med Frank Hewetson, en av de anhållna.

– Jag är bara ett ansikte och en kropp i en massa som visar sitt stöd, säger Jude Law. Det avskräckte inte aktivisterna att de kunde åka fast, men det är skrattretande att de åtalas som pirater och riskerar 15 års fängelse.

Miljö online2

Liknande artiklar