Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Norska regeringen stoppar oljeborrning på Lofoten

    Oljeborrning i några av Norges mest känsliga vatten ska varken få påbörjas eller utredas under den kommande mandatperioden, det framgår i samarbetsavtalet mellan de nya norska regeringspartierna. Avtalet är en stor seger, menar miljörörelsen.

    I avtalet framgår att varken oljeborrningar eller utredningar om detsamma får påbörjas utan Lofoten Vestervålen och Senja till och med 2017. Ett flertal andra områden pekas också ut som fredade, många ligger i de norra delarna, nära Arktis, vilket gör områdena både extra riskabla att borra i och extra känsliga för oljeläckage. Frågan har länge varit het i Norge, bland annat ville den förra energiministern  borra i området. I samarbetsavtalet för den nya regeringen har dock Kristerligt Folkeparti och Venstre fått igenom ett stopp.

    Miljörörelsen i Norge ser det som en stor seger, Bjørn Kjensli från folkaktionen för ett oljefritt Lofoten kallar beslutet för ”en seger för miljön, fiskarna, klimatet, och regionerna som nu kan fortsätta att satsa på ett hållbart och framtidsinriktat näringsliv”. Även de svenska Fältbiologerna är mycket glada över beslutet och gratulerar sin systerorganisation Natur og Ungdom som har gått i bräschen för frågan i Norge.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.