Så mycket av världens hav är skyddade

Foto: IUCN and UNEP-WCMC (Oct 2013)

Långt kvar till det globala målet om tio procents skydd, som ska vara uppfyllt till år 2020. 

Skyddade marina områden täcker nu 2,8 procent av världens hav, detta enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN, och FN:s miljöprogram, UNEP, som under torsdagen publicerade en ny unik karta där det går att se var någonstans områdena ligger.

Sedan förra året har de skyddade marina områdena ökat med 0,6 procent, vilket Carl Gustaf Lundin, chef för IUCN’s Global Marine and Polar Programme, menar är positivit, även om han i ett pressmeddelande förklarar att mycket återstår att göra.

– Protecting less than 3% of the ocean is still not enough to ensure its sustainable conservation. However, if we continue to increase this area by one percent each year, we should be able to reach the agreed 10% by 2020. We’re hoping that this map will make this process much more efficient.

Kartan publicerades på en konferens i Marseille där över 1 200 experter och politiker samlades i veckan för att utvärdera hur arbetet med det marina skyddet går.

Miljö online2

Liknande artiklar