Australiens klimatpolitik döms ut av landets brandmän

Foto: Armestre, Greenpeace

I helgen hölls stora demonstrationer i flera städer.

Uppemot 60 000 personer gick ut på gatorna runt om i Australien i helgen för att demonstrera mot regeringens klimatpolitik. Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare så tänker den australiensiska regeringen avskaffa koldioxidskatten, något som väckt enormt med kritik, både i och utanför landet.

Tidningen The Australian skriver att en av de grupper som spelade en huvudroll under protesterna var räddningsarbetare, framför allt landets brandmän. Att denna grupp oroar sig över klimatförändringarna är kanske inte så konstigt eftersom de får uppleva konsekvenserna av detta på nära håll. Exempelvis i januari så drabbades Australien av extrem värmebölja, och så sent som i oktober rapporterades det om de värsta bränderna i landet på 40 år.

Dean McNulty, en av brandmännen som demonstrerade, förklarar i artikeln hur han och hans kollegor ser på klimatfrågan:

– To firefighters, it is not just numbers and statistics, it is very real.

Tidningen The Guardian, som också skriver om protesterna, lyfter fram att de styrande politikerna i landet kritiseras för att vara klimatskeptiker. Peter Marshall, från United Firefighters Union, ska enligt The Australian ha kommenterat denna attityd på följande sätt:

– There is no sceptic at the end of a fire hose.

Miljö online2

Liknande artiklar