När var Arktis så här varmt sist? Över 100 000 år sen…

En ny rapport visar att genomsnittliga sommartemperaturer i östra Kanada nu har nått nivåer som överskrider alla tidigare värmeperioder, kanske så långt som 120 000 år tillbaka i tiden, skriver Guardian.

Ett forskarlag på Baffin Island har undersökt hur isarna i området dragit sig tillbaka med hjälp att studera mossan som kommer fram när isarna smälter. Mossan åldersbestäms med tekniker som kol 14-metoden. Den tidpunkt mossan växte på platsen senast indikerar när det senast var så pass varmt att området inte var täckt av is. När forskarna skulle undersöka mossan märkte de dock att den var så pass gammal att det var svårt att åldersbestämma den. Åtminstone 44 000 år hade den legat där, men när materialet blir så pass gammalt fungerar kol 14-metoden inte särskilt träffsäkert längre. Utifrån tidigare data insamlad på Grönland bedömde forskarna att den senaste tidpunkten då temperaturen varit lika varm som idag borde ha varit nån gång runt 120 000 år sedan.

Huvudskribenten bakom rapporten, Gifford Miller, säger sig ha blivit chockad över hur stor temperaturhöjningen var. Han trodde att dagens temperaturer knappast skulle överskrida värmeperioden som inträffade efter den senaste istiden för drygt 11 000 år sen. Men det verkar som att dagens värmerekord sträcker sig betydligt längre bakåt än så.

Miljö online2

Liknande artiklar