Så lyckades en affärsman och en basketspelare få kina att sluta äta hajfenssoppa

Foto: Keith Allison

Jakten på hajfenor har pressat ett flertal arter mot gränsen till utrotning. Men nu har en framgångsrik kampanj fått kineserna att börja överge hajfenssoppan som var huvudorsaken bakom jakten på haj, skriver Boston Globe.

Det var år 2006 som organisationen WildAid inledde ett samarbete med den populära basketspelaren Yao Ming i syfte att göra allmänheten medveten om skadorna som konsumtionen av hajfenssoppa orsakar. Kampanjen fick en bra spridning och en av de som berördes av kampanjen var affärsmannen Jim Zhang. Efter att ha sett kampanjfilmen som visade hur hajarnas fenor skärs av och de sedan kastas tillbaka i havet igen engagerade han sig starkt i frågan.

Zhang övertygade 30 personer i det kinesiska parlamentet att skriva på ett förslag om att förbjuda import av hajfenor. Förslaget gick inte igenom, men parlamentet tog senare beslut om att förbjuda konsumtion av hajfenssoppa på officiella banketter, något som fick stor betydelse då officiella middagar stod för majoriteten av hajfenskonsumtionen. Effekten blev en minskning av konsumtion av hajfenor med 50 – 70 procent på två år.

via Natursidan.se

Miljö online2

Liknande artiklar