Tasmanien sätter mål om 100 procent förnybart

Foto: Anders Hellberg

Delstatens klimatminister menar att det är viktigt att någon går före nu när Australien styrs av klimatskeptiker.

Politikerna på Tasmanien har i en ny handlingsplan satt målet om 100 procent förnybar el till år 2020 samtidigt som man vill minska utsläppen av växthusgaser med 35 procent. Det skriver RenewEconomy i en artikel.

Tasmanien, en ö utanför Australien med cirka en halv miljon invånare, har enligt artikeln gott om vattenkraft och hoppas kunna gå från i snitt 87 procent förnybart till 100 procent under de kommande åren. På så sätt slipper man importera el från kolkraftverken i delstaten Victoria, och planen är i stället att bli en exportör av förnybar el till fastlandet.

The state says it has enough renewable energy resources (wind and biomass in the short-term, geothermal in the medium-term and wave and tidal in the long-term) to supply Tasmanian electricity demand with leftover generating capacity to export electricity to the mainland.

Cassy O’Connor, Tasmaniens klimatminister ska enligt RenewEconomy ha sagt följande om målen:

– With a climate denialist government in Canberra determined to wind back Australia’s efforts to reduce emissions, it’s more important than ever that Tasmania shows leadership. We’re already making great progress.

Hela strategin, Climate Smart Tasmania: A 2020 Climate Change Strategy, finns att läsa här.

Miljö online2

Liknande artiklar