WWF vill ha nolltolerans mot elfenbenshandel i Sverige

Foto: Folke Wulf, WWF

Uppmanar de svenska auktionshusen att upphöra med försäljningen.

Tjuvjakten på elefanter har enligt Världsnaturfonden helt spårat ur. I Afrika dödas runt 30 000 elefanter illegalt varje år, det vill säga drygt tre djur i timmen.

Oftast är det efterfrågan på elfenben på den asiatiska marknaden som beskylls för att driva den illegala verksamheten. Men det finns kopplingar också till Sverige. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att det är vanligt bland svenska turister att köpa med sig föremål från hotade djurarter när de är utomlands. Och nu skriver WWF i ett pressmeddelande att här hemma så säljer de svenska auktionshusen hundratals elfenbensobjekt varje år.

Problemet enligt WWF är att det finns ett kryphål i lagstiftningen. Elfenben från före 1947 kan säljas helt lagligt av auktionshusen. Men som exempelvis Aftonbladet skrivit om så är det svårt att avgöra elfenbenets bakgrund. Dessutom, konstaterar WWF i pressmeddelandet, är det direkt omoraliskt att överhuvudtaget handla med elfenben så länge tjuvjakten pågår i nuvarande omfattning.

WWF vill därför att auktionshus som Bukowskis Auktioner, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare upphör att sälja föremål gjorda av elfenben. Tidningen Metro som följt upp detta och pratat med Joakim Bengtsson vid Helsingborgs Auktionsverk fick dock följande svar:

– Jag vill absolut inte handla med något som är nytillverkat, men om vi kommer över något som är 50 år gammalt så känns det jobbigt att behöva slänga det bara för att det inte går att sälja.

Miljö online2

Liknande artiklar