Klimatfångarna släpps fria

Foto: Igor Podgorny, Greenpeace

Aktivisterna från Greenpeace, som av Ryssland anklagats för bland annat sjöröveri och huliganism efter en fredlig protest mot Gazproms oljeborrningar i Arktis, ges amnesti.

– Jag är lättad över att jag får åka hem till min familj, och jag hoppas att detta kommer att ske snart, säger den svenske aktivisten Dima Litvinov i ett pressmeddelande.

Under onsdagen kom beskedet att det ryska parlamentet ger amnesti åt de 28 medlemmarna från Greenpeace samt de två frilansjournalister som fanns ombord på Greenpeaceskeppet Arctic Sunrise. I över två månader har de 30 suttit fängslade efter att i mitten av september ha genomfört en protest mot det ryska, delvis statligt ägda, bolaget Gazproms oljeplattform. De greps på internationellt vatten.

Människorättsorganisationen Amnesty skriver i ett pressmeddelande att amnestilagen även innebär att de två Pussy Riotmedlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova benådas och att ytterligare 26 000 fångar frias, detta som en del i firandet av den ryska konstitutionens 20-årsdag.

Amnesty välkomnar beslutet men menar att detta inte löser det grundläggande problemet i Ryssland:

Amnestilagen får inte vara en ersättning för ett effektivt och oberoende rättsväsende. I stället är lagen ännu ett bevis för politiseringen av rättvisan i Ryssland.

Tidningen The Guardian beskriver i en artikel det hela som ” a Putin masterstroke ahead of Olympics” och menar att Rysslands president ligger bakom beslutet tänkt att mildra den allt hårdare internationella kritik som riktats mot landet just vad gäller bristen på mänskliga rättigheter och miljöskydd.

Miljö online2

Liknande artiklar