Ännu ingen plan för regeringens klimatfärdplan

Foto: Tage Olsin ( Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license)

Under tisdagen stod det klart att regeringen inte planerar att presentera någon proposition om en klimatfärdplan, i alla fall inte innan riksdagsvalet i september.

Som Supermiljöbloggen rapporterat om tidigare har det länge varit oklart vad som ska hända med regeringens Färdplan 2050 – planen som ska visa hur Sverige till år 2050 kan ha noll i nettoutsläpp av växthusgaser.

Innan jul nämnde miljöminister Lena Ek (C) på Facebook att en proposition från regeringen var att vänta, men den statusuppdateringen togs snabbt bort efter att Supermiljöbloggen skrivit om saken.

Därefter, som Supermiljöbloggen också berättat om, har regeringens linje varit att man senare i vår närmare ska beskriva hur man tänkt genomföra arbetet för att nå visionen om noll i nettoutsläpp av växthusgaser.

Men någon proposition blir det alltså inte i vår som det nu ser ut. Under tisdagen när regeringen presenterade hela listan över propositioner (pdf) som ska behandlas innan riksdagsvalet fanns något förslag om klimatfärdplanen nämligen inte med.

På Twitter kom inte oväntat en del kritik efter beskedet. Bland annat skriver Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin:

Idag kom propositionslistan som visar att det inte blir något på Färdplan 2050. Ännu ett klimatförslag som hamnar i Anders Borgs papperskorg

Även Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson ställer sig frågande till det hela:

Ryktet sa ingen klimatproposition. Lena Ek personligen dementerade, lovade prop, sa det redan var klart. Saknas idag på proplistan. Varför?

Miljö online2

Liknande artiklar