Påven Francis skriver ett grönt manifest

Foto: Catholic Church England

Vatikanen rapporterar att Påven Francis skriver på en encyklika om ekologi.

Påven Francis är mest känd som en förkämpe för fattiga människor men har också uttryckt sig till stöd för miljön. I mars förra året motiverade Jorge Mario Bergoglio sitt uppkallande efter den helige Franciskus med att han lärt oss “profound respect for the whole of creation and the protection of our environment, which all too often, instead of using for the good, we exploit greedily, to one another’s detriment.” Dessutom är det känt att Bergoglio under sin tid som kardinal i Buenos Aires helst åkte buss, samt att han eventuellt tagit ställning mot fracking genom att posera med en anti-fracking t-shirt. Och i sitt senaste tal till den samlade diplomatkåren i Vatikanstaten den 14 januari sa han dessutom att “God always forgives, we sometimes forgive, but when nature — creation — is mistreated, she never forgives.” Med sina 1,2 miljarder anhängare i Katolska kyrkan, har Påven Francis ord stor betydelse.

Men vart står Påven Francis i klimatfrågan? Kanske kan den blivande encyklikan besvara den frågan. Enligt Vatikanens talesperson Federico Lombardi är skrivelsen fortfarande på ett tidigt stadium och inget datum fastställt för publicering, men säkert är att Påven Francis ska lägga särskild tonvikt vid humanekologi.

Miljö online2

Liknande artiklar