Reinfeldt nämnde klimatet

Foto: Martina Huber/ Regeringskansliet

Initierade miljövänner som även är prenumeranter på Miljöaktuellts nyhetsbrev kunde i dag läsa om en pratstund som tidningen fått tillsammans med statsministern. Förutom att poängtera att miljön är helt underordnad ekonomin, konstaterar Fredrik Reinfeldt återigen att Sverige inte behöver göra speciellt mycket i miljöfrågan:

– Vi ska komma ihåg att våra egna utsläpp av växthusgaser utgör ungefär en promille av världens samlade utsläpp. Därför är det viktigt att de stora utsläppsländerna också tar sitt ansvar.

Detta uttalande stämmer naturligtvis bara om vi räknar med utsläpp producerade inom Sveriges gränser. Men alla som har granskat ”made in”-lappen i linningen av valfritt plagg på senare tid, inser snabbt att de flesta varor som vi köper idag faktiskt är producerade utomlands. Utan att anstränga sig alltför mycket kan man alltså räkna ut att en stor del av de gaser som ”de stora utsläppsländerna” släpper ut, är förknippade med vår konsumtion i västvärlden – och i Sverige.

Men för all del – om alla svenskar kissar i poolen är det fortfarande bara en promille av världens samlade poolkiss. Så kör på.

Miljö online2

Liknande artiklar