Rockström: Sverige tappar internationellt rykte och trovärdighet

Foto: Stockholm Resilience Centre

Chefen för Stockholm Resilience Centre är inte imponerad över regeringens klimat- och energipolitik.

I morgon väntas EU-kommissionens förslag på nya klimat- och energimål för år 2030. Den senaste tiden har det spekulerats vilt om i fall kommissionen tänker föreslå enbart ett mål om utsläppsminskningar eller om det också blir mål för förnybar energi och energieffektiviseringar.

Svenska Dagbladet har pratat med professor Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre, som menar att EU skulle behöva ett 40–40–40-mål. Det vill säga 40 procent minskade utsläpp utifrån 1990 års nivåer, 40 procent förnybar energi samt effektiviseringar av energiförbrukningen med 40 procent.

Andra aktörer, som några av utskotten i EU-parlamentet har föreslagit 40-30-40, medan stora delar av miljörörelsen menar att klimathotet kräver betydligt mer, nämligen 55-45-40.

Vad den svenska regeringen vill se är dock oklart, något som kritiseras av Rockström.

– Sverige väntar på besked från EU-kommissionen i stället för att trycka på och inta en egen position. Det är en väldig besvikelse, säger Johan Rockström till SvD.

När SvD:s reporter Jenny Stiernstedt frågar hur allvarligt det är att Sverige dragit av sig ledartröjan svarar Rockström:

– Sverige har ett oproportionerligt stort inflytande i världen, tack vare att vi är så respekterade inom miljöområdet. När Sverige uttalar sig tenderar världen att lyssna. Vi har visat att höga ambitioner på miljöområdet går att kombinera med god välfärd, men nu tappar vi internationellt rykte och trovärdighet.

Även Anders Wijkman, ordförande för Romklubben och tidigare EU-parlamentariker för Kristdemokraterna är kritisk mot regeringens agerande. Han säger i artikeln att det inte kan vara lätt för miljöminister Lena Ek (C) och energiminister Anna-Karin Hatt (C) att försvara den politik som regeringen för.

– Om jag var i deras kläder skulle jag avgå, säger Wijkman till Svenska Dagbladet.

Miljö online2

Liknande artiklar