Shell slopar oljeplaner i Alaska under 2014

Foto: JP Newell

Efter en “dyster” kvartalsrapport meddelar det brittisk-holländska företaget Shell att man slopar planerna på oljeborrning i Alaska under 2014.

Företagets vinst har minskat med 71 procent under fjärde kvartalet 2013, till 2,1 miljarder USD. Den sjunkande vinsten gör att företaget nu ska minska sina utgifter för prospektering och utveckling från 46 till 37 miljarder USD. Dessutom har en domstol i USA fastställt att Shells tillstånd för prospektering i Chucki och Beaufort sea (Alaska) inte tillräckligt har tagit hänsyn till miljökonsekvenserna.

Sedan 2003 har Shell spenderat 5 miljarder USD på sitt arktiska program i Alaska men har ändå inte lyckats utvinna någon olja eller gas. Charlie Kronick, kampanjledare för Arktis på Greenpeace kommenterar beslutet med att

”Millions of people around the world have helped to shine a light on Arctic drilling and this has started to affect Shell’s brand [1]. We will continue to increase this pressure as long as the company continues its stubborn pursuit of the fragile Arctic environment. This is one of the defining environmental issues of our time. We are drawing a line in the ice here to say to these oil companies ‘you come no further’.”

Sedan december har 150 000 personer deltagit i en Greenpeacekampanj och uppmanat Shells VD Ben Van Beurden att slopa planerna på oljeborrning i Arktis.

Bild: Beaufort sea, Alaska, sommaren 1978

Miljö online2

Liknande artiklar