Superdesigner engagerar sig för miljön

Foto: Henrique Padilha

Den brittiska designern Vivienne Westwood ställer sig bakom en namninsamling om så kallat ecocide.

Titeln på namninsamlingen är Stoppa Ekocid i Europa: Ett Medborgarinitiativ för Jordens Rättigheter, och kan undertecknas här till och med 21 januari. Enligt hemsidan ecocide.eu definieras livsmiljöförstörelse (ecocide) som ” den omfattande skada på, förstörelse av eller förlust av ekosystem i ett visst område”, och bör enligt namninsamlingen ”bli ett brott för vilket företag och individer kan hållas ansvariga enligt straffrätten och enligt principen om överordnat ansvar”. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om ecocide här, och här kan man se en film med advokaten Polly Higgins som menar att livsmiljöförstörelse borde göras till ett brott mot freden.

Enligt reglerna om europeiska medborgarinitiativ så måste EU kommissionen noggrant granska förslag som samlat in en miljon namnunderskrifter. Hittills har ca 109 000 personer undertecknat namninsamlingen.

Och superdesignern Vivienne Westwoods kommentar på namninsamlingen är bla att “Our financial rulers and the politicians who help them are playing a giant game of Monopoly with the world’s finite resources. But you can’t play Monopoly when everybody’s dead.”

Miljö online2

Liknande artiklar