Tågupproret: Avgå, Anders Borg!

Foto: Regeringskansliet

Missnöjet med tågpolitiken stiger. Nu kräver Tågupproret finansministerns avgång. 

Den senaste tiden har tågproblemen avlöst varandra, med urspårningar och förseningar. Häromdagen kommenterade infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd det hela med att: ”Vi ligger som vi ska, vad gäller urspårningar och punktlighet”.

Några som inte håller med är Jordens Vänner, Järnvägsfrämjandet och regioner inom fackförbundet SEKO. De ligger bakom Tågupproret och kräver nu att finansminister Anders Borg avgår.

Lars Igeland från Jordens Vänner menar att Borg bär ansvaret:

Regeringen och Anders Borg har länge skrutit med att Sverige har en av de allra lägsta underhållskostnaderna per mil järnväg i en internationell jämförelse. Nu ser vi de verkliga konsekvenserna av detta. Om någon ska avgå så är det finansministern.

Ulf Flodin från Järnvägsfrämjandet:

Trots att det är trängsel på spåren runt våra storstäder där pendeltåg, snabbtåg och tunga godståg måste samsas vill inte Anders Borg ge tillräckliga anslag. Istället vill han satsa över hundra miljarder kronor på nya vägar som kommer att öka klimatutsläppen. Dessa pengar kan istället användas till nya järnvägar. Vi föreslår att en procent av BNP satsas på tåginvesteringar. Då kan vi ha ett säkert och snabbt tågsystem i hela landet inom 20 år.

Borg har inte direkt gjort sig känd som tågens förkämpe nummer ett, han har bland annat hävdat att investeringar i vägar är fem gånger viktigare än i järnvägar.

Miljö online2

Liknande artiklar