EU minskar utsläppsrätterna med 40%

I måndags antog EU-ministrarna ett förslag som innebär att upp till 400 miljoner utsläppsrätter tas bort. Det motsvarar 40% av utsläppsrätterna och målet är att höja priserna för att öka investeringarna i koldioxidsnål teknologi.

Tidigare i veckan kostade ett ton koldioxidutsläpp ungefär 7,2 Euro och analytiker tror att resultatet av måndagens beslut kan innebära en höjning upp till 15 Euro i slutet på 2015. Det innebär att 900 miljoner utsläppsrätter kommer att dras in de närmsta tre åren för att sedan återinföras i slutet av decenniet.

Storbritannien blir först ut att minska utsläppsrätterna med start 12:e mars och 25 av de andra EU-länderna kommer att följa efter 17:e mars.

Förslaget har även varit uppe tidigare men då röstats emot.

Miljö online2

Liknande artiklar