Regeringen planerar att stämma EU-kommissionen

Foto: Johan Ödmann, Regeringskansliet

Sveriges miljöminister Lena Ek ger EU-kommissionen ett ultimatum, rapporterar Sveriges radio. Kommissionen skulle i december gett kriterier för att förbjuda biocider, en typ av hormonstörande ämnen, men EU:s miljökommissionär Janes Potocnik menar att han först vill göra en konsekvensanalys. Nu hotar Sverige med att ställa kommissionen inför EU-domstolen.

Biocider kan finnas i bland annat elektronik, skor och kläder. Kemikalieinspektionen skriver:

Antalet biocidprodukter är mycket stort, man uppskattar att det finns mer än 50 000 produkter på EU-marknaden. Det som är gemensamt för dem är att deras användningsätt och giftegenskaper kan ge risker för människors hälsa, för djur och miljö.

Sverige har endast stämt kommissionen sju gånger sedan inträdet i EU.

Miljö online2

Liknande artiklar