SJ behåller nattåget – i alla fall till oktober

Foto: Stefan Nilsson, SJ

Om fler resenärer väljer nattåget framför flyget de kommande månaderna kan tåget bli kvar också efter den nya tidsfristen.

Nattåget mellan Malmö och Stockholm, som planerades att läggas ner 1 april i år, blir kvar till slutet av oktober. Det här rapporterar Sydsvenskan.

Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om SJ:s beslut som väckt massiv kritik, inte minst för att ett slopat nattåg kommer leda till ökat flygande mellan de två storstäderna och därmed ökande utsläpp.

Men nu visar det sig alltså att SJ kan tänka sig att behålla nattågen om man lyckas få upp antalet resenärer. Det som behövs, skriver Sydsvenskan, är en ökning med cirka 30 procent, vilket skulle innebära ytterligare 40 personer per tåg i varje riktning.

SJ ska genomföra en utvärdering strax före midsommar för att se om det blivit någon skillnad. Men på ett möte som SJ bjöd in till i går, bland annat med Region Skåne, stod det klart att flera aktörer är beredda att hjälpa till.

– Vi kom fram till att vi ska samarbeta för att få fler att åka nattåg. Under en period fram till och med oktober ska vi se om vi lyckas, säger Björn Nilsson, vd för SJ Norrlandståg med ansvar för SJ:s nattrafik, till Sydsvenskan.

Pontus Lindberg (M), ordförande i Region Skånes tillväxtnämnd, säger till Skånskan:

– Jag är mycket nöjd med att SJ nu har tänkt om och förlänger tidsfristen till 31 oktober.

Miljö online2

Liknande artiklar