Oljeutvinning hotar bergsgorillor i Kongo-Kinshasa

Foto: Per Lindh

WWF tar strid mot oljeföretaget SOCO International, som planerar att utvinna olja i nationalparken Virunga i östra Demokratiska republiken Kongo. Företaget struntar i miljö- och människorätt i området, som är hem åt de sista bergsgorillorna.

Flera globala oljejättar, däribland franska Total, har valt att avsäga sig sina oljerättigheter i parken på grund av de enastående naturvärdena. Området är utsett till världsarv av UNESCO, som också arbetar med att få till ett stopp för alla oljeutvinningstillstånd i regionen.

SOCO får kritik för att underminera lokalbefolkningens försörjningsmöjligheter och för att inte ta hänsyn till den känsliga miljön. Därigenom bryter de mot internationella konventioner. David Nussbaum, chef för WWF i Storbritannien, är tveksam till om detta gör någon skillnad:

-Tyvärr verkar företaget ha anammat inställningen att ”fortsätta oavsett”, vilket hotar Virungas enorma miljövärde, säger han i ett pressuttalande.

WWF har startat en kampanj med namninsamlingar i protest mot SOCO:s närvaro i parken.

Miljö online2

Liknande artiklar