Stora skillnader i ekologiska inköp mellan kommuner

Foto: North Charleston

Än så länge har målet för 25 procent ekologisk mat i kommuner och landsting till 2010 inte uppfyllts, och skillnaden mellan kommunerna är stora. 2012 låg kommunerna som hade högst andel ekologisk mat på över 45 procent medan de lägsta ligger på mellan 0-3 procent ekologiska inköp.

Borlänge kommun, Lund och Södertälje kommun toppar listan. På botten ligger Skövde, Filipstad, Vetlanda kommun och Tranås kommun på 3 procent eller mindre. Många uppger ekonomin som en anledning till att de ekologiska inköpen är låga, men Smedjebacken (med minst 25 procent ekologiska inköp) håller däremot inte med.

Vi har kök som inom skolor/förskolor som har närmare 60 % ekologiska produkter utan att få ett öre extra. De fixar detta genom att ändra menyer, slopa halvfabrikat, baka eget bröd etc. Det verkar vara så att mycket mer kan göras om man själv vill. Därför är det viktigt att inköp av miljömärkta produkter är politiskt förankrade och man själv är intresserad. Den som inte har detta intresse skyller på ekonomin och handlar konventionella varor av gammal vana. Att köksor/kockar från olika kök ges tillfälle att regelbundet träffas för att diskutera vilka produkter man handlar och hur dessa kan tillredas

Borlänge, Lund och Uppsala har även satt egna mål på 100% ekologiskt till 2020. Stora skillnader kan vi även hitta på riksdagsnivå, där vissa partier vill se målet höjas till 50 procent medan andra inte tycker att något nytt mål bör sättas.

Hur ligger din kommun till? Se hela listan här.

Miljö online2

Liknande artiklar