Tjuvjakt största hotet mot vargen

Foto: Johannes Jansson/norden.org

Det största hotet mot den svenska vargstammen kommer ifrån illegal jakt och det finns tecken på att den illegala jakten har ökat på senare år, det hävdar forskaren Olof Liberg till Svt.

Vargfrågan är ständigt på tapeten i Sverige, i vintras stoppades återigen en planerad licensjakt på varg eftersom domstolen inte var övertygad om att jakt var förenligt med EU:s miljöregler, något som miljörörelsen länge har hävdat. Men trots att de lagliga jakten stoppats finns det mycket som tyder på att vissa jägare fortsätter att ta saker i egna händer och jagar illegalt.

Vargarna lever i monogama par hela livet ut, mitt primära intryck av årets situation är att jag har aldrig sett en så stor andel av vargparen som har omsatts, det vill säga att en eller båda vargarna i ett visst revir är nya från förra året. Den mest sannolika orsaken till det är att de tidigare vargarna är döda, i många fall vet vi inte vad som har hänt, men den mest sannolika orsaken är illegal jakt, säger Olof Liberg till Svt

Liberg menar också att tjuvjakt är så pass vanligt att det i nuläget utgör det största hotet mot Sveriges vargar. Det har sedan ett antal år tillbaka funnits en fientlig inställning mot varg inom den svenska jägarkåren, Jägarnas Riksförbund gick under sitt årsmöte 2012 så långt som att säga att de inte ville ha varg i Sverige överhuvudtaget.

Miljö online2

Liknande artiklar