Vattenfalls kärnkraftsaffärer med Ryssland ifrågasätts

Foto: Vattenfall

Centerpartiet vill att det svenska statliga energibolaget säger upp sitt kärnbränsleavtal med ryska statsföretaget Rosatom.

Kent Johansson, Roger Tiefensee och Martin Ådahl, EU-parlamentariker, miljöpolitisk talesperson samt chefsekonom för Centerpartiet skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Vattenfall borde säga upp avtalet man har med det ryska Rosatom.

Det är Rysslands agerande i Ukraina som fått Centerpartiets representanter att gå ut med krav på att Sverige gör sig fri från det ryska energiberoendet. Ett flertal länder i EU har gjort sig starkt beroende framför allt av den ryska gasen. Men för svensk del handlar det alltså om ryskt kärnbränsle.

Självklart ska EU inte heller i detta läge köpa ryskt kärnbränsle, och därför borde det vara akut för Vattenfall att fatta beslut om att omedelbart avveckla kärnbränslesamarbetet med Ryssland och ryska statsföretaget Rosatom. Det finns inget scenario efter Krimockupationen under vilket svenska reaktorer, rent etiskt, borde köpa sitt kärnbränsle av Vladimir Putins statsföretag.

Johansson, Tiefensee och Ådahl vill i stället se en politik i Sverige och i EU som kan ”accelerera omställningen till det förnybara”.

Miljö online2

Liknande artiklar