Vegetarisk kost bra för barn

Foto: Julie Facine

Flera olika medier inklusive DN skriver om att barn kan klara sig utmärkt på vegetarisk och vegansk kost. Kanske inte jätteförvånande, men nutritionisten Åsa Strindlund och dietisten Sara Ask menar att de ofta positiva hälsoeffekterna hos vegetarianer kan öka ju tidigare man börjar.

Vegetarianer har som grupp minskad risk för sjukdomar som  hjärtsjukdom, typ två diabetes och vissa cancerformer. Sedan påverkar kostvanorna klimatet i olika omfattning.

Genom att ändra på hur vi äter skulle vi faktiskt kunna halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få i oss mer av olika viktiga näringsämnen jämfört med idag, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverkets hemsida.

Det är som vegan och vegetarian viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med D-vitamin, B12 och omega3-fettsyror, påpekar Strindlund. Det här kan ses som en ickenyhet för de insatta, men det är viktigt och positivt att informationen uppmärksammas i de stora nyhetsmedierna. Det är bra att Dagens Nyheter slår hål på gamla myter om vegetarisk mat även om det i det här fallet innebär att man frångår sitt vanliga upplägg, att rapportera dagens nyheter.

Gillar du tips på vegetarisk mat? Spana in SMB, vi får en ny del inom kort.

Miljö online2

Liknande artiklar