100 miljarder plastpåsar om året – nu vill EU minska användningen

Foto: Anders Hellberg

Många av plastpåsarna hamnar i naturen.

I onsdags sa Europaparlamentet sitt om EU-kommissionens förslag som handlar om att minska antalet plastpåsar i EU. Varje år sätts runt 100 miljarder plastpåsar ut på den europeiska marknaden, och runt åtta miljarder av dessa tros sluta som skräp i naturen.

I ett pressmeddelande från EU-parlamentet framgår att parlamentets ledamöter vill att förbrukningen av de vanligaste plastpåsarna minskas med minst 80 procent fram till år 2019. Detta kan ske genom skatter, avgifter, förbud eller reklamregler. Omröstningen var dock bara första läsningen av lagförslaget och de politiker som väljs in i parlamentet i slutet av maj kommer få ta över frågan.

Margrete Auken från Danmark, som sitter i den gröna gruppen och som lett arbetet med reglerna, säger i pressmeddelandet: ’

– Att snabbt fasa ut plastpåsar är en lätt lösning på det svåra problemet med plastavfall i naturen.

När Dagens ETC nyligen skrev om Systembolaget som varje år säljer 86 miljoner plastpåsar i Sverige – påsar som ofta hamnar i naturen – framgick att det svenska statliga bolaget inte har något mål alls om att minska antalet sålda plastpåsar. Inte heller arbetar Systembolaget konkret med att förebygga eller förhindra att påsarna hamnar i naturen.

Miljö online2

Liknande artiklar