250 skattemiljoner till Sälenflygplats

Foto: H Michael Miley

Regeringen tänker ge 250 skattemiljoner till en lokal flygplats i skidorten Sälen. Naturskyddsföreningen är kritisk.

Turistföretagen med SkiStar i spetsen menar att en flygplats skulle ge fler gäster. Naturskyddsföreningen menar dock att  området redan har problem med vatten och avlopp och att det är fel att bygga en flygplats där av flera skäl:

– Vi tycker att det är olyckligt att man gynnar verksamheter som förstör för sig själva. De bidrar till ökad klimatförstörning med sina utsläpp och det kommer påverka vinterturismen så småningom. Det säger Ulla Magnusson som är länsordförande för Naturskyddsföreningen till Sveriges Radio.

Vi har tidigare skrivit om när regeringar ger pengar till miljöskadlig verksamhet, vilket kallas miljöskadliga subventioner. I Sverige beräknas de uppgå till 48 miljarder kronor (2010). Den svenska regeringen har sagt nej till att utreda miljöskadliga subventioner, varför inga nya siffror finns.

Att lokala flygplatser blir överösta med skattepengar för att de inte är lönsamma annars är inget nytt. Bara tre av de 36 icke-statliga flygplatserna skulle klara sig utan stöd.

Miljö online2

Liknande artiklar