British Airways ska flyga med hjälp av sopor

Foto: British Airways

Ny fabrik ska omvandla avfall till bränsle.  

Runt 50 000 ton jetbränsle gjort på avfall – det ska British Airways köpa in varje år från en fabrik som ska byggas i Storbritannien av företaget Solena och som ska stå klar 2017. I ett pressmeddelande skriver flygbolaget:

Approximately 575,000 tonnes of post-recycled waste, normally destined for landfill or incineration, will instead be converted into 120,000 tonnes of clean burning liquid fuels using Solena’s innovative integrated technology.

British Airways har kommit överens med Solena om att köpa 50 000 ton om året av bränslet, något man ska göra under de kommande elva åren till ett sammanlagt värde av runt 550 miljoner US-dollar. Utsläppsminskningarna som följer av det nya bränslet jämförs i pressmeddelandet med att ta bort 150 000 bilar från vägarna.

De 50 000 tonnen kan samtidigt sättas i relation till de runt 200 miljoner ton jetbränsle som varje år används i världen för flygtrafik. Under 2012 släppte flygtrafiken ut 689 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar runt två procent av de globala utsläppen.

Miljö online2

Liknande artiklar