Eventuell oljeborrning på Gotland

Foto: lalabell68

Bolaget Gripen Oil & Gas har sedan förra året gjort provborrningar efter olja på Gotland. Resultatet har visat sig lovande och nu krävs bara exploateringslicens från Bergsstaten för att påbörja oljeborrningen.

– Det är en lång process, men vi ser med tillförsikt på den, säger bolagets VD Niclas Biörnstad till SVT.

Gripen satsar på att ha igång driften om ett år, och då kan det bli sju till nio brunnar i tre olika oljefält. Bolaget utför även provborrningar på östgötaslätten där de främst vill utvinna skiffergas. EU har nyligen förenklat reglerna för att utvinna gas i EU för att göra medlemsstaterna mindre beroende av den ryska gasen. Att använda sig av den högt kritiserade frackingmetoden verkar däremot inte aktuellt här.

– Frackning kommer inte att kunna användas i Sverige. Man skulle kunna få sprickor ända upp till markytan och då försvinner gasen rakt ut i luften, säger Berndt Pettersson, gruvingenjör på Bergsstaten, till DN.

Bolaget har också tillstånd för att provborra ett område på botten av Vättern, vilket väckt oro över att dricksvattnet ska påverkas. Företagets förra VD Stephen Crabtree avfärdar kritiken och säger till DN att det finns mycket rädsla och okunskap i frågorna.

Miljö online2

Liknande artiklar