Kemikalier i nio av tio oekologiska frukter

Foto: Bill Ebbesen

Det menar Naturskyddsföreningen. Men enligt Livsmedelsverket är det säkert att äta oekologisk frukt.

Naturskyddsföreningens påstående bygger på tester från Livsmedelsverket som visade att av 647 oekologiska frukter så fanns det rester av bekämpningsmedel i 87 procent av dem. Värst var vindruvor då det fanns rester av bekämpningsmedel i 96 % av alla oekologiska druvorna. Dessutom kommer resterna i druvorna från 51 olika bekämpningsmedel.

– Människor blir allt mer medvetna och äter mer frukt. Därför är det viktigt att vi diskuterar effekterna av den cocktail av bekämpningsmedel som vi stoppar i oss. En enkel insats vore om skolor, förskolor och äldreboenden bara köper in ekologisk frukt, säger Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen.

Det danska livsmedelsverket rekommenderar enligt en artikel i Svenska Dagbladet därför gravida kvinnor och små barn att välja ekologiskt. Naturskyddsföreningen tycker att det svenska livsmedelsverket borde göra samma sak som det danska och varnar för att det i de oekologiska frukterna finns ämnen som stör hormoner och kan med medverka till att cancer bildas.

Livsmedelsverket bekräftar siffrorna men menar att frukten inte är farlig och att det även går bra för barn och gravida att äta oekologisk frukt.  Anneli Widenfalk, som jobbar på Livsmedelsverket med frågor om gifter, säger till Svenska Dagbladet, att man får i sig väldigt små mängder av bekämpningsmedel när man äter oekologisk frukt och dessa ämnen varken är hormonstörande eller medverkande till att cancer bildas.

Miljö online2

Liknande artiklar