Nästa generation solceller kan transportera laddning 100 miljoner gånger snabbare än konventionella

Foto: (Public domain)

Forskare vid Umeå universitet har hittat ett banbrytande sätt att öka effektiviteten i solceller. Genom att producera nanorörs-nätverk med nya egenskaper har de funnit en exceptionell förmåga att transportera laddning upp till 100 miljoner gånger högre än vad som tidigare uppmätts. Detta leder till att materialet kan reduceras till 1 procent av vad som tidigare krävts vilket sänker materialkostnaden markant.

Kolnanorör blir mer och mer populära vid solcellstillverkning som ersättning för kisel. Ett problem med de konventionella metoder som används idag är en låg prestanda då kolnanorören inte lyckats organiseras till välordnade nätverk. En kontrollerad placering av kolnanorör ger ett enormt lyft i elektronisk prestanda, vilket forskarna nu lyckats med. Hela studien publicerades i tidskriften Advanced Materials.

Projektledare och universitetslektorn David Barbero kan inte svara på när tekniken kommer vara ute på marknaden, men tror att det kommer vara inom en snar framtid.

Miljö online2

Liknande artiklar