Vattenfalls utplånande av tyska byar får kritik

Foto: Greenpeace

Det svenska statliga bolaget menar dock att nya brunkolsdagbrott är nödvändiga för den tyska elförsörjningen.

Vattenfalls planer på nya dagbrott i Tyskland har återigen uppmärksammats, denna gång av SVT Nyheter som har besökt byn Proschim i östra delen av landet.

Proschim är en av de byar som hotas av Vattenfalls nya dagbrott. Något ironiskt kan tyckas då byn enligt SVT Nyheter producerar mer förnybar energi än vad den gör av med. Hagen Rösch, borgmästarens son och vd på ett bolag som sysslar med biogas, säger i inslaget:

– Här i Proschim kommer det gamla att förstöra det nya. Brunkolsgruvorna kommer att förstöra solpanelerna och biogasanläggningen. Det är en helt galen situation, helt unik i Tyskland, och kanske i hela världen.

Från Vattenfalls sida menar man dock att de nya brunkolsgruvorna är nödvändiga för att försörja människor, företag och industri i Tyskland med el.

SVT:s reporter Calle Elfström skriver på Twitter att ansvarig minister Peter Norman (M) under gårdagen tackade nej till att medverka i SVT:s Aktuellt i en debatt med Miljöpartiet om de tyska brunkolsdagbrotten som Vattenfall vill öppna. I stället blev det en debatt mellan Naturskyddsföreningens Svante Axelsson och Vattenfalls Oskar Ahnfelt, som kan ses här.

Miljö online2

Liknande artiklar