Greenpeace-aktivister gripna på Statoils oljerigg

Foto: Greenpeace (C)

Statoil planerar att borra efter olja vid naturreservatet Björnön i det arktiska Barents Hav. Greenpeace-aktivister greps när de försökte stoppa dem.

Aktivister från Greenpeace ställde sig i måndags i vägen genom att ställa sitt fartyg precis där Statoil tänkt borra efter olja.  I tisdags morse klättrade åtta Greenpeace-aktivister ombord på oljeriggen Transocean Spitsbergen som Statoil tänkt använda. Efter en nästan två dygn lång ockupation av Statoils oljerigg fördes Greenpeace-aktivisterna bort av polisen. Oljeriggen ägs av det schweiziska företaget Transocean.  De ägde också oljeriggen Deepwater Horizon som exploderade i Mexikanska golfen. Vid olyckan i Mexikanska golfen dog 11 personer och det blev stora skador på miljön. Therese Jacobson, Arktisansvarig på Greenpeace i Sverige säger:

 Aktivisterna står upp för Arktis och för Björnön när ingen annan gör det. De vill skydda denna orörda och unika miljön från oljeutsläpp. De vill stoppa klimatförändringar, som orsakas av förbränning av olja, och de har ett tydligt budskap till Norge: det måste stoppa Statoils arktiska borrplaner.

Björnön anses vara en av de platser på norra halvklotet som har mest sjöfåglar. Ön besöks ofta av isbjörnar. Statoil säger att de är redo att ta hand om eventuella oljeutsläpp men att de är väldigt osannolika.

Greenpeace kommer klockan 10 imorgon fredag att lämna in namnunderskrifter till norska miljöministern. Vill du skriva under mot planerna på att borra efter olja vid Björnön så kan du göra det här.

Miljö online2

Liknande artiklar