Ikea börjar sälja elcyklar

Foto: Ulf Bodin

I Österrike har Ikea börjat sälja elcykeln ”Folkvänlig”.

Cykeln finns i herr-och dammodell och kostar ca 750 euro, enligt bloggen Treehugger. Med en ram i aluminium väger cykeln endast 27 kg och tar fem timmar att ladda. Ikea följer därmed trenden med elcycklar.

Enligt organisationen Bike Europe har försäljningen av elcyklar ökat kraftigt i Europa de senaste åren. Elcyklar har ökat sin andel av cykelförsäljningen till mellan 11-19 procent i Tyskland, Holland och Frankrike. Även i Sverige ökar försäljningen av elcyklar. Under 2013 importerades 13 300 elcyklar till Sverige, jämfört med 8 000 under 2012. Många cykeltillverkare ser ett ökat intresset för elcyklar.

I Sverige får motorn på en elcykel får ha en maxeffekt på 250 watt och köras i max 25 km/timme. Om den överstiger denna hastighet räknas den som en moped och omfattas av andra krav.

Miljö online2

Liknande artiklar