Mer koldioxid gör växterna mindre nyttiga

Foto: U.S. Department of Agriculture

Växternas zink- och järnhalt minskar när koldioxiden i atmosfären ökar. Det kan leda till bristsjukdomar, främst hos fattiga, barn och unga, rapporterar SVT.

Bland annat vete och ris är växtslag som enligt undersökningen påverkas. I länder som Algeriet, Irak och Afghanistan får befolkningen över 70% av sitt järn- och zinkintag från berörda växter. I Sverige kommer vi däremot antagligen inte påverkas på samma sätt.

Det är ytterligare en börda som de fattiga, speciellt barn och unga, får bära för att den rika världen påverkar klimatet. Jag tror dock att klimatförändringarnas direkta effekter på till exempel torka har en större påverkan, säger Jan Bengtsson, professor i ekologisk miljövård vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, till SVT.

Miljö online2

Liknande artiklar