Ny rapport varnar för ekosystemkollaps i Amazonas

Foto: Brent Milikan, International Rivers

Över 400 nya vattenkraftsanläggningar i kombination med växande gruvnäring och utvinning av olja och gas hotar ekosystemen i Amazonas.

Rapporten Mega-Development Projects in Amazonia: A geopolitical and socioenvironmental primer från den peruvianska mijöorganisationen DAR menar att utbyggnaden av dammarna är ett ”hydrological experiment of continental proportions”.

Av de 412 hydroelektriska dammar som är i bruk, under konstruktion eller planerade i Amazonas, så ligger de flesta i Brasilien, Peru och Ecuador. Enligt antropologen och rapportförfattaren Paul Little involverar 151 av de 412 dammprojekten Amazonas huvudfloder, vilket kan leda omfattande förändringar i ekosystemen. Totalt 17 storskaliga hydroelektriska dammar kommer att vara i drift under de närmaste åren, varav det mest omskrivna är Belo Monte-projektet som kan bli världens tredje största hydroelektriska damm (se filmen ”Belo Monte, The announcement of a war” som dokumenterar det folkliga motståndet).

Amazonas är den mest artrika platsen på planeten och utgör mer än hälften av världens återstående tropiska regnskog. Värt att kämpa för.

Miljö online2

Liknande artiklar