Nya Kaledonien bildar världens största skyddade naturområde

Foto: IUCN

Marint reservat. Handlar om en yta nästan tre gånger större än Sverige.

Häromveckan kom nyheten att Nya Kaledonien – ett franskt territorium i Stilla havet, 120 mil öster om Australien – beslutat att skydda 1,3 miljoner kvadratkilometer med hav.

Miljöorganisationen Conservation International skriver i ett pressmeddelande att detta är ett historiskt ögonblick då det gäller marint skydd och hållbar utveckling, inte minst då området innehåller mer än 4 500 kvadratkilometer korallrev och att det här finns ett ”extraordinärt antal arter”.

Enligt Conservation International handlar det om världens största skyddade område.

(…) New Caledonia President Harold Martin and the French territory’s political leadership legally established the Natural Park of the Coral Sea (Le Parc Naturel de la Mer de Corail). The new law brings under careful management a multi-use, marine protected area which totals a massive 1.3 million km2, making it the largest protected area in the world.

Även International Union for Conservation of Nature, IUCN, skriver om beslutet:

The area was chosen to include outstanding elements and features contributing to an exceptional biodiversity. (…) 25 species of marine mammals, 48 shark species, 19 species of nesting birds and 5 species of marine turtles have been inventoried.

Enligt Nature ska en förvaltningsplan nu tas fram, och det är fortfarande oklart exakt hur stort område som helt kommer undantas från fiske.

Miljö online2

Liknande artiklar