Ryssland hotar stänga av gas till Europa

Foto: DOE

En stor del av den naturgasen som används i EU kommer från Ryssland. EU har nu tagit fram en strategi för att minska beroendet av rysk gas.

Förhandlingar pågår mellan Ryssland och Ukraina om det ryska statliga bolaget Gazproms försäljning av naturgas till Ukraina. Gazprom vill ha 5,17 miljarder dollar för gas som man levererat till Ukraina. Ukraina säger att man igår, fredag, gjorde en delbetalning på 786 miljoner kronor. Det ses som ett framsteg i förhandlingarna. De kommer att fortsätta på måndagen.

Ukraina har vägrat betala eftersom Rysslands har ökat sina gaspriser med 80 % under våren.  Ryssland har hotat att stänga av gasen till Ukraina efter helgen. Det skulle även kunna drabba andra europeiska länder eftersom en stor del av Rysslands transport av gas till Europa går genom Ukraina.  Ukraina menar att Ryssland använder gasförhandlingarna som ett politiskt vapen.  Ryssland har stängt av gas till Europa förut när de inte varit överens med Ukraina om gaspriser. Vintern 2009 fick 15 EU-länder problem med el och uppvärmning efter att Ryssland stängt av gasen. I Polen frös ett tiotal människor ihjäl.

Europas beroende av rysk gas har diskuterats under våren med anledningen av den rysk-ukrainska krisen. Av den naturgas som EU köper så kommer 39 procent från Ryssland. EU-kommissionen har därför ett förslagit en strategi som ska minska beroendet av rysk gas. Förnyelsebar energi, ” uthållig produktion av fossila bränslen” och energieffektiviseringar är delar av den strategin. Det har även diskuterats att Europa ska börja köpa gas från USA.

Ryssland kom förra veckan överens med Kina om ett Ryssland ska sälja 38 miljoner kubikmeter gas per år i 30 år. Det gör det lite mindre viktigt för Ryssland att sälja gas till Europa.

Källor till denna artikel finns här, här, här, här, här och här.

Miljö online2

Liknande artiklar