Skyddade havsområden dåligt skyddade

Foto: Anders Hellberg

En ny rapport från miljöorganisationen Oceana visar att över 30 procent av Östersjöns skyddade havsområden bara är skyddade på pappret.

Många av de havsområden som länderna runt Östersjön valt att skydda saknar helt förvaltningsplaner – det vill säga planer som reglerar vad som får ske inom områdena. Det här skriver havsmiljöorganisationen Oceana i ett pressmeddelande i samband med publiceringen av en ny rapport.

I Sverige finns det visserligen nästan alltid förvaltningsplaner för de skyddade områdena, men här saknar i stället oftast helt och hållet fiskeregleringar. Oceana skriver:

Fiske är till exempel nästan aldrig reglerat i skyddade områden, trots att många av dem är kända lekplatser för fisk. Dessutom är vissa fiskemetoder, som bottentrålning, ett hot mot flera marina livsmiljöer.

– När folk hör våra politiker tala om att skydda Östersjön, så tror jag att de flesta tycker det är bra att man tar hand om vår gemensamma miljö. Vad man inte förväntar sig är att allt prat inte stämmer överens med verkligheten, säger Christina Abel, marinbiolog på Oceana.

Miljö online2

Liknande artiklar