Bulgarien stoppar rysk fossilgasledning

Bulgarien stoppar en planerad fossilgasledning från Ryssland. Än en gång är fossila bränslen en del av storpolitiken mellan länder.

Projektet heter South stream och tanken var att ledningen skulle transportera fossilgas från Ryssland utan att passera Ukraina direkt till EU-landet Bulgarien. Både EU eller USA har varnat Bulgarien för att göra sig beroende av Ryssland genom gasledningen.

Bulgariens premiärminister Plamen Oresharski säger till DN/AFP:

Vi har beordrat allt arbete att upphöra. Vi kommer att fatta beslut om den fortsatta utvecklingen efter samtal med Bryssel.

Arbetet har pågått sedan 2012, men stannar alltså upp nu. Att fossila energikällor är del i storpolitik och konflikter är inget nytt. Så sent som i slutet av maj skrev vi om att Ryssland hotar stänga av gas till Europa. Av EU:s fossilgas kommer 39 procent från Ryssland.

Miljö online2

Liknande artiklar