Ryssland släpper Greenpeace skepp

Foto: Denis Sinyakov / Greenpeace

Beslagtagen i åtta månader.

I september förra året arresterades 28 aktivister från Greenpeace samt två frilansfotografer vid en protest mot ryska energibolaget Gazproms oljeborrningar i Arktis. (Läs intervju med svenske aktivisten Dima Litvinov i klimatmagasinet Effekt)

Alla 30 släpptes efter några månader, men skeppet Arctic Sunrise kvarhölls av ryska myndigheter i hamnstaden Murmansk. Ända tills nu.

I fredags kom beskedet att skeppet kan lämna landet. Men enligt tidningen the Guardian kommer det dock dröja upp till en månad innan Arctic Sunrise kan åka eftersom skeppet legat i hamn utan underhåll under en lång period samtidigt som viktig navigeringsutrustning beslagtagits av ryska myndigheter.

Miljö online2

Liknande artiklar