Sverige tredje miljösnällast i världen

Foto: Johannes Jansson

Det låter ju bra. Men vad är det för en lista när Kanada kommer tvåa trots att de satsar på oljesand och hoppar av internationellt klimatsamarbete? 

Utifrån kriterier som utsläpp av växthusgaser, utsläpp av vattenföroreningar och export av farligt avfall så har ”The Good Country Index” tagit fram en lista över världens miljösnällaste länder. Listan toppas av Island, följt av Kanada och Sverige. Världens minst miljösnälla land är Zimbabwe, följt av Serbien och Vietnam.

Men vi undrar hur Kanada kan komma tvåa. Kanada har som vi tidigare skrivit om bland annat hoppat av Kyoto-avtalet, uppmuntrat till utvinning av miljövidrig oljesand och tystat miljöforskare. Vidare undrar vi om rankingen tar hänsyn till vad statliga bolag gör utomlands. Det statliga svenska bolaget Vattenfall skövlar byar i Tyskland för att storsatsa på kolkraft. Men det finns också bra saker som Sverige gjort för miljön: vi har klart störst andel förnyelsebar energi av EU-länderna. I toppen av rankningen finns Island, som bland annat kritiserats för sin valjakt.

Rankingen av miljösnällaste länder är en del i rankingen över de länder som bidrar mest till mänsklighetens bästa.

Miljö online2

Liknande artiklar