20 000 elefanter sköts förra året

Foto: "Decorated ivory" by E235 - Own work (own photograph).

Idag, 31 juli, är det Internationella parkvaktardagen. Det är en dag för att uppmärksamma tjuvjakt och det våld som världens parkvaktare utsätts för.

Tjuvjakt är ett stort miljöproblem. Endast förra året så dödades 20 000 elefanter i Afrika. Och i år har 558 noshörningar dödats enbart i Sydafrika. Varje år handlas det med illegala djur och växter för många miljarder USA-dollar, skriver WWF.

Våldet riktar sig även mot dom som skyddar de hotade djuren. De senaste 10 åren så över 1000 parkvaktare dödats. Problemet är störst i Indien, Thailand, Kenya och Kongo. Som privatperson kan man hjälpa till genom att vara uppmärksam så att man inte råkar köpa något som kommer från en hotad art. Mer om det finns att läsa på Naturvårdsverkets hemsida. 

Miljö online2

Liknande artiklar